Dans de Sjamanistische oorsprong van Kerstmis

Biodanza Kerst Vierdaagse Zuid-Spanje voor mensen die een half jaar of meer wekelijkse biodanza lessen hebben gevolgd 

 

24-27 december 2021 met Yvonne Sep

didactisch docente en directeur van de biodanza school Murcia (Spanje) met specialisatie in o.a. ‘biodanza en archetypen’ en ‘biodanza in de natuur’

En welkom vanaf 20 december t/m 9 januari voor jouw Kerst – Oud en Nieuw Vakantie in Cartagena (Murcia)

Biodanza SRT

 

De sjamaan in ons wil harmonie met de wereld, liefde, geur, contact, waardigheid en de majestueuze verschijning van het universum in ere herstellen.

 

 

Wat hebben de kersttijd en sjamanisme met elkaar te maken?

Hoewel we kerstmis zien als een christelijke feest, komen de meeste symbolen hiervan voort uit de sjamanistische tradities van de inheemse volkeren uit Noord-Europa en Siberië van voor het christendom. De belangrijkste elementen van het moderne kerstfeest zoals de kerstman, kerstbomen, magische rendieren en het geven van cadeaus zijn oorspronkelijk gebaseerd op tradities rond de oogst en consumptie van bijv. de heilige paddenstoelen die door onze voorouders werden gebruikt voor inzichten en trance ervaringen.

Onze voorouders beschouwden de natuurkrachten als godheden: de stevigheid van de berg, de diepte van het meer, de oneindige schepping van de zee, de seizoenen in het jaar – zij maakten deel uit van de levende structuur van de Universele Geest. Met hun hulp vieren we tijdens de kerst de terugkeer van de heiligheid van het leven. Biodanza gebruikt hierbij geen paddestoelen, maar muziek en beweging om met zachte integrerende vormen van "trance" ons bewustzijn te verruimen.

Met de 'biodanza' trance creëert ons cognitieve brein verbindingen met de oudste delen van onze hersenen, waardoor onze begripsvorming, interpretatie en zintuiglijk waarnemingsvermogen verder worden vergroot. Naast bewustzijnsverruiming helpt dit ons ook om ‘oude’ ego-pijn te overstijgen, de verbinding met onze essentie te verdiepen en spierspanningen op te lossen. Verder stimuleert het de celvernieuwing van ons lichaam en verhoogt het de gevoeligheid van onze huid. Zo verdiepen we in de kersttijd eens te meer de harmonie met onszelf, met anderen en met de wereld om ons heen - in de verbinding met de natuur en de kosmische totaliteit - en bereiden we ons samen zowel existentieel als organisch voor op het nieuwe jaar.

 

 

De sjamaan/sjamanka als archetype in onszelf

Tijdens deze biodanza kerst vierdaagse van 24-27 december 2021 dansen we het archetype van de sjamaan/sjamanka om hun kosmische wijsheid die in ons leeft verder wakker te maken en te bewaren. Archetypen zijn overgeërfde gedragspatronen die we als mensheid gemeenschappelijk hebben. Het zijn grondpatronen van instinctief gedrag, die een kracht hebben die sterker is dan wijzelf. Krachten waar we niet altijd bewust van zijn, maar die we wel in ons lichaam kunnen ervaren door onze dans. Met de taal van de trom en onze dans als ceremonie roepen we geesten aan om ons te helen, zodat leven, liefde en verbondenheid met de natuur hun plaats in de totaliteit weer in kunnen nemen.

Het archetype van de sjamaan/sjamanka maakt ons door rituelen meer bewust van de goddelijkheid in het dagelijks leven en helpt ons zo de transcendente waarde van het menselijk bestaan te verstevigen. En de energie van de kersttijd helpt ons daar extra bij. We dansen ons leven als existentiële reis, die ons de wijsheid van de ervaring brengt en uitnodigt ons bestaan te herscheppen. De weg naar huis moedigt ons aan om het licht van onze goddelijke essentie in te zetten voor wedergeboorte.

 

 

Welkom in ons Zuid Spaanse paradijs!

Heb je zin in bijzondere kerstdagen, kom dan naar het Zuid Spaanse licht om het archetype van de sjamaan/sjamanka te dansen in goed biodanza gezelschap. Je bent van harte welkom bij Cesáreo en Yvonne vanaf 20 december t/m 9 januari voor jouw Kerst – Oud en Nieuw Vakantie. Zij wonen momenteel in een paradijslijk stukje Cartagena, het prachtige vissersdorpje La Azohía, met een ruim huis iets meer dan honderd meter van de (Middellandse) zee. La Azohía ligt aan een adembenemende baai van uitgestrekte gouden zandstranden, ondersteund door vier bergketens, met in haar directe omgeving de prachtige natuur van zeereservaat Cabo Tiñoso en het ecotoeristisch gebied El Cañar.

 

 

Programma De biodanza kerst vierdaagse begint op vrijdagmiddag 24 december met de openingsvivencia, op zaterdag 25 (eerste kerstdag) is er één biodanza sessie in de ochtend en daarna een gezamenlijk kerstprogramma, op zondag 26 (tweede kerstdag) zijn er twee biodanza sessies waarvan één in de natuur en op maandag 27 december sluiten we het programma af met een biodanza sessie in de ochtend. In samenspraak passen we het programma naar jullie wensen aan.

Naast en tijdens de biodanza sessies staat biocentrisch leven, de verbinding met de natuur, het zien van elkanders goddelijke schoonheid in diversiteit en vooral ook genieten centraal tijdens jouw verblijf bij ons. Samen uit eten of koken, dat regelen we naar smaak ter plaatse - we maken er hoe dan ook met elkaar een bijzondere en onvergetelijke kerst van! En zoals gezegd, je bent van harte uitgenodigd om jouw verblijf te verlengen door eerder te komen en/of langer te blijven om de omgeving verder te verkennen, Cartagena stad te bezoeken, te genieten van natuur, strand, nietsdoen, etc.

 

 
Praktische gegevens Onze prachtige woonplek in La Azohía is de basis voor ons verblijf en het programma binnen en buiten. De biodanza kerst vierdaagse is een verdiepende ervaring voor mensen die een half jaar of meer wekelijkse biodanza lessen hebben gevolgd. De prijs (programma en overnachtingen, inclusief beddegoed en handdoeken) is € 200,- voor de eerste tien (betaalde) boekingen in huis – extra plaatsen boeken we in de buurt via bijv. Airbnb. Jouw (aan)betaling kun je voldoen op rek. NL03 INGB 0003 2728 43 van Vivencia te Nijmegen o.v.v. Biodanza Kerst Vierdaagse Zuid-Spanje 2021.
Zo gauw jouw betaling binnen is, ontvang je een bevestiging dat jouw plek in de groep is gereserveerd. Bekijk zelf even of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten via jouw bank of verzekering. Je bent overigens van harte welkom bij Cesáreo en Yvonne vanaf 20 december t/m 9 januari voor jouw Kerst – Oud en Nieuw Vakantie, mocht je eerder willen komen en/of langer willen blijven dan alleen de biodanza kerst vierdaagse van 24-27 december. Aanmelding graag vooraf per mail naar:
e-mail

 

 
Reizen Dagelijks verzorgen Ryanair, Transavia en Vueling rechtstreekse vluchten van diverse luchthavens uit Nederland, vaak voor minder dan € 100,-. Soms kan met de bus gaan voordeliger zijn dan vliegen en combinaties tussen vliegen heen en met de bus terug zijn ook het bekijken waard. Vanaf Alicante ben je met de auto binnen anderhalf uur op de vakantieplek. Ook goed bereikbaar met de bus. Neem voor logistieke begeleiding eerst even contact op Cesáreo op 06-2289 1997.